Az oldal tölt...

Keresés

Legújabb cikkek

Támogató

Fazekas

Szabványok

Valid XHTML 1.0 Strict

Valid CSS!

Szerkesztő
Kategória: Megoldás - Feladat Évfolyam: 9.
Kulcsszó: Kör Lektorálás: Nem lektorált

Három kör "hatványvonala"

Megoldás

Húzzuk be mindegyik körpár hatványvonalát!
Tekintsük e_{1,2} és e_{2,3} hatványvonalát! Nevezzük a metszéspontot P-nek. A P pont k_1 és k_2 körökre vonatkozó hatványa egyenlő, mivel az e_{1,2} egyenes része; hasonlóan k_2 és k_3 körökre vonatkozó hatványa egyenlő, mivel az e_{2,3} egyenes része. Következésképp a k_1 és k_3 körre vonatkozó hatványa is egyenlő, tehát P rajta van e_{2,3} hatványvonalon, így a három hatványvonal egy pontban metszi egymást. Ebből a pontból mindhárom körre vonatkozó hatvány egyenlő. Mindegy, hogy a körök metszik, érintik egymást vagy nincsen közös pontjuk, a bizonyítás akkor is igaz.
A bizonyítás során feltettük, hogy e_{1,2} és e_{2,3} metszi egymást. Előfordulhat olyan eset, amikor ez nem igaz, tehát a két hatványvonal párhuzamos. Ekkor a körök középpontjai egy egyenesre esnek, mert O_1O_2 \perp e_{1,2}. Így a harmadik hatványvonal is párhuzamos a másik kettővel.
Olyan eset is létezik, hogy ez a három párhuzamos hatványvonal megegyezik. Ekkor ez a három kör egy \infty kört tartalmazó körsor tagja.
Tekinthetünk három nulla sugarú kört is. Ekkor a három "csúcs" egy háromszöget alkot, melynek hatványvonalai az oldalfelező merőlegesek. Így az oldalfelező merőlegesek is egy pontban metszik egymást.
Főgombok VisszaElőreFrissítHibát találtál? Jelentsd!NyomtatMutat