Az oldal tölt...

Keresés

Legújabb cikkek

Támogató

Fazekas

Szabványok

Valid XHTML 1.0 Strict

Valid CSS!

Szerkesztő
Kategória: Bizonyítás - Tétel Évfolyam: 9.
Kulcsszó: Trigonometrikus azonosságok (lásd még:04.BD és 04.CD) Lektorálás: Nem lektorált

Az addíciós (összegzési) képletek

Bizonyítás

\begin{tabular}{lll}
BA=\sin\gamma=\sin(\alpha+\beta) & BM_C=\sin\alpha\cdot\cos\beta & M_CA=\cos\alpha\cdot\sin\beta \\
CM_C=\sin\alpha \cdot \sin\beta & 
CM=\cos\gamma & 
MM_C=\cos\alpha\cdot\cos\beta \\
\end{tabular}
Így \sin\big(\alpha+(-\beta)\big)=\sin\alpha\cdot\cos(-\beta)+\cos\alpha\cdot\sin(-\beta) is igaz. Bizonyított, hogy \sin(-\beta)=-\sin\beta és \cos(-\beta)=\cos\beta. Ezt beírva a fönti egyenletbe: \sin(\alpha-\beta)=\sin\alpha\cdot\cos\beta-\cos\alpha\cdot\sin\beta.

CM_C=CM+MM_C

Mivel \sin\gamma=\sin(180^{\circ}-\gamma)=\sin\big((\alpha+\beta+\gamma)-\gamma\big)=\sin(\alpha+\beta), ezért \sin(\alpha+\beta)=\sin\alpha\cdot\cos\beta+\cos\alpha\sin\beta.
Összegezve: \sin(\alpha\pm\beta)=\sin\alpha\cdot\cos\beta\pm\cos\alpha\cdot\sin\beta
CM=CM_C-MM_C=\cos\gamma=\sin\alpha\cdot\sin\beta-\cos\alpha\cdot\cos\beta
Mivel \cos\gamma=-\sin(180^{\circ}-\gamma)=-\cos((\alpha+\beta+\gamma)-\gamma)=-\cos(\alpha+\beta), ezért -\sin(\alpha+\beta)=\sin\alpha\cdot\sin\beta-\cos\alpha\cdot\cos\beta, így \sin(\alpha+\beta)=\cos\alpha\cdot\cos\beta-\sin\alpha\cdot\sin\beta
Így \cos\big(\alpha+(-\beta)\big)=\cos\alpha\cdot\cos(-\beta)-\sin\alpha\cdot\sin(-\beta) is igaz. Bizonyított, hogy \sin(-\beta)=\sin\beta és \cos(-\beta)=\cos\beta. Ezt beírva a fönti egyenletbe: \cos(\alpha-\beta)=\cos\alpha\cdot\cos\beta+\sin\alpha\cdot\sin\beta.
Összegezve: \cos(\alpha\pm\beta)=\cos\alpha\cdot\cos\beta\mp\sin\alpha\cdot\sin\beta

\tan(\alpha\pm\beta)=\frac{\sin(\alpha\pm\beta)}{\cos(\alpha\pm\beta)}=\frac{\sin\alpha\cdot\cos\beta\pm\cos\alpha\cdot\sin\beta}{\cos\alpha\cdot\cos\beta\mp\sin\alpha\cdot\sin\beta}=\frac{\frac{\sin\alpha}{\cos\alpha}\pm\frac{\sin\beta}{\cos\beta}}{\frac{\cos\alpha\cdot\cos\beta\mp\sin\alpha\cdot\sin\beta}{\cos\alpha\cdot\cos\beta}}=\frac{\frac{\sin\alpha}{\cos\alpha}\pm\frac{\sin\beta}{\cos\beta}}{1\mp\frac{\sin\alpha\cdot\sin\beta}{\cos\alpha\cdot\cos\beta}}=

=\frac{\frac{\sin\alpha}{\cos\alpha}\pm\frac{\sin\beta}{\cos\beta}}{1\mp\frac{\sin\alpha}{\cos\alpha}\cdot\frac{\sin\beta}{\cos\beta}}=\frac{\tan\alpha\pm\tan\beta}{1\mp\tan\alpha\cdot\tan\beta}=\tan(\alpha\pm\beta)

\cot(\alpha\pm\beta)=\frac{\cos(\alpha\pm\beta)}{\sin(\alpha\pm\beta)}=\frac{\cos\alpha\cdot\cos\beta\mp\sin\alpha\cdot\sin\beta}{\sin\alpha\cdot\cos\beta\pm\cos\alpha\cdot\sin\beta}=\frac{\frac{\cos\alpha\cdot\cos\beta\mp\sin\alpha\cdot\sin\beta}{\sin\alpha\cdot\sin\beta}}{\frac{\sin\alpha\cdot\cos\beta\pm\cos\alpha\cdot\sin\beta}{\sin\alpha\cdot\sin\beta}}=

=\frac{\frac{\cos\alpha\cdot\cos\beta}{\sin\alpha\cdot\sin\beta}\mp1}{\frac{\sin\alpha\cdot\cos\beta\pm\cos\alpha\cdot\sin\beta}{\sin\alpha\cdot\sin\beta}}=\frac{\frac{\cos\alpha}{\sin\alpha}\cdot\frac{\cos\beta}{\sin\beta}\mp1}{\frac{\cos\beta}{\sin\beta}\pm\frac{\cos\alpha}{\sin\alpha}}=\frac{\cot\alpha\cdot\cot\beta\mp1}{\cot\beta\pm\cot\alpha}=\cot(\alpha\pm\beta)

AB=BM_C+M_CA \Rightarrow\sin\gamma=\sin\alpha\cdot\cos\beta+\cos\alpha\cdot\sin\beta

Vegyünk egy olyan \alpha, \beta és \gamma szögű háromszöget, amely köréírt körének sugara egységnyi! Húzzuk be mindhárom magasságvonalat! A kapott szakaszok közül néhányat a következőkben kifejezzük a szögek segítségével.
Főgombok VisszaElőreFrissítHibát találtál? Jelentsd!NyomtatMutat