Az oldal tölt...

Keresés

Legújabb cikkek

Támogató

Fazekas

Szabványok

Valid XHTML 1.0 Strict

Valid CSS!

Szerkesztő
Kategória: Bizonyítás - Tétel Évfolyam: 9.
Kulcsszó: Kerületi-középponti szögek Lektorálás: Nem lektorált

A kerületi és középponti szögek tételének megfordítása

Bizonyítás

AF_{AB}Q és AF_{AB}P háromszögben AF_{AB}Q\anlge =AF_{AB}Q\angle. Mivel QAF_{AB}\angle >PAF_{AB} (a háromszög belső szögeinek állandósága miatt) AQF_{AB}\angle <APF_{AB}\angle. Hasonlóan a BF_{AB}Q, BF_{AB}P háromszögekben BQF_{AB}\angle <BPF_{AB}\angle.
A föntebb fölírt két egyenlőtlenséget összeadjuk: AQF_{AB}\angle +BQF_{AB}\angle <APF_{AB}\angle+ BPF_{AB}\angle. Az ábrából észrevehető, hogy a bal oldalon pont AQB\angle, míg a jobb oldalon APB\angle található. AQB\angle < APB\angle, tehát nem APB\angle =\alpha-ben látszik Q-ból az AB húr.

I.

Teljesen hasonlóan beláthatjuk, hogy belső pontból se ugyanabban a szögből látszik. Ekkor azonban a következő egyenlőtlenségek írhatóak föl: AQ'F_{AB}\angle >AP'F_{AB}\angle és BQ'F_{AB}\angle >BP'F_{AB}\angle, amik a AQ'B\angle > AP'B\angle egyenlőtlenségre vezetnek.

II.

A Q (vagy Q') pontos keresztül húzzuk meg a látókört. A föntiekhez hasonló módon belátjuk, hogy a középponti szögek eltérnek a P-hez (és P'-höz) tartozó középponti szögektől, tehát a kerületi szögük sem lehet egyenlő.
Vegyünk fel egy Q pontot az o körön kívül. Kössük ez össze AB szakasz felezőpontjával, F_{AB}-vel. Ennek a metszéspontja az o körrel legyen P!
Főgombok VisszaElőreFrissítHibát találtál? Jelentsd!NyomtatMutat